Тамњаника.Вино произведено од аутохтоне српске сорте грожђа – тамјанике. Одликује се сламасто жутом бојом са зеленкастим одсјајем. Импресивно снажан, препознатљив мирис изворне тамјанике са нотом егзотичног воћа и благо израженим хербалним тоновима. Живо, нервно вино са веома свежом и балансираном ароматском снагом, заокруженог и дуготрајног накнадног укуса. Кристална бистрина овог вина и благе зеленкасте нијансе као да наслућују минералност која краси ово вино, благи тонови лимете у позадини – вино врхунске елеганције. Из овог вина се понајвише издиже тај чудесни мускатни осећај, препознатљив на неколико метара у круг. Баш као мирис тамјана што се из кандила извија и допире до свих којима је срцу мио. И преко потребан…Вино за које смо сигурни да може да испрати комплетан мени: од предјела и салате, преко главних јела, до десерта. Ипак, препоручујемо уз традиционалну српску кухињу. Сервирати расхлађено, на температурама од 10° до 12°Ц.


УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 13. април 2018.

Таваница од блата

Жута земља, глина, од давнина користи се као основни грађевински материјал.
Мајстор Антал са својим помоћницима прихватио се да побољша топлотну изолацију и смањи потрошњу енергије у кући професора др. Бате Ђокошовог (тако мајстор Антика зове др Миливоја Ђ. Белића) на старински начин набацивањем на таваницу слоја трске и на њу слоја блата са сламом. Земља се накваси водом и измеша са сламом, остави један дан "да ода'не, да одмори", дода креча па тек онда "набацује". Мајстор Антика гарантује трајност "бар сто година"!

Нема коментара:

Постави коментар